Blog

Yaşlı Köpek Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaşlı köpek bakımı bir hayli özen gösterilmesi gereken bir konudur. Cinslere göre değişiklik gösterse de köpekler iyi bakıldıklarında ortalama 10 ila 15 yıl yaşarlar. 10 yaş ve üzerindeki köpekler yaşlı sınıfına girerler. Yaşlı insanlarda olduğu gibi yaşlı köpekler de özel bakımlara ihtiyaç duyarlar. Bu yazımızda sizin için yaşlı köpek bakımına dair merak edilenleri araştırdık. 

Köpeğin Yaşlandığını Gösteren Belirtiler

1- Tüy Renginde Değişme

Köpeklerde ilk yaşlılık belirtisi tüy rengindeki farklılıktır. Köpeklerde de insanlarda olduğu gibi yaşlandıkça hücre yenilenmesi azalır. Bu sebepten dolayı tüylerde, burun ve pati kısmında grileşme gözlemlenebilir. 

Aynı zamanda tüyler eskisine göre daha fazla dökülmeye başlar ve parlak tüyler git gide matlaşır. Yaşlı köpek bakımında köpeklerinizin tüylerini güçlendirecek ve daha sağlıklı gözükmesini sağlayacak ürünler bulunuyor. Bir veterinere danışarak bu ürünlerden faydalanabilirsiniz. 

2- Dinlenme  İhtiyacı

Yaşlı köpekler eskiden yapmayı sevdikleri şeylere karşı eskisi gibi istek ve enerji bulamayabilirler. Bu çok normaldir. Eklemler gençlikteki gibi güçlü değildir. Kas ve eklem ağrılarından dolayı hareketlerde yavaşlama ve daha fazla uyuma görülür. 

Koşma, atlama, zıplama ve hatta yatağa ya da koltuğa çıkma gibi fiziksel eylemleri gerçekleştirmekten çekinebilirler. 

3- Bilişsel ve Duyusal Bozukluklar 

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de yaşlandıkça hafızada bozulmalar görülür. Sahiplerini unutmasalar da nerede ve ne zaman yemek yediklerini unutabilirler. Biraz daha huysuz

olabilir, toleransları azalabilir ve eskisine göre daha kolay strese girebilirler.

Koku, duyma ve görme gibi duyularda körelmeler görülebilir. Yaşlı köpekler ismine ve verilen komutlara tepki göstermeyebilir. Bu durum köpek bunaması olarak adlandırılır. Bunama yaşayan köpekler hem duyusal olarak hem de bilişsel olarak kayıplar yaşarlar. 

Kayıp yaşamayan köpekler de komutlara ve ismine tepki göstermeyebilir. Bunun nedeni kas ve eklem ağrılarıdır. 

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaşlı köpek bakımında oldukça sabırlı ve özenli olunması gerekiyor. Bakımlarını yaparken duygusal olarak da destek sunmalısınız. 

1- Sık Veteriner Kontrolü

Yaşlılık bir hastalık değildir fakat beraberinde belli hastalıkları da getirir. Yaşlı köpeğinizi muhakkak sık sık veteriner hekiminin kontrolüne götürmelisiniz. Herhangi bir 

hastalık olmasına karşı önlemler almalı, varsa da gerekli tedavileri uygulamalısınız. 

Böbrek hastalıkları, demans, katarakt, osteoartrit yaşlı köpeklerde en çok görülen hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavisi ancak bir veteriner hekim tarafından uygulanmalıdır. 

2- Egzersiz 

Her ne kadar fiziksel eylemlerden kaçınsalar da egzersiz yapmak yaşlı köpekler için oldukça önemlidir. Gençlik ve yetişkinliklerindeki gibi yüksek tempolu egzersizlerden kaçınmalısınız. Veterinerinize de danışarak köpeğiniz için en uygun tempodaki egzersizleri uygulayabilirsiniz. 

Bu egzersizlerde köpeğinizin varsa hastalıklarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu egzersizlerle hem kendini daha iyi hissetmiş, hem kilosunu kontrol etmiş hem de vücudu hamlamamış olur. Bu yüzden yaşlı köpek bakımında köpeğinizin zorlanmadan yapabileceği egzersizlere yer vermeniz gerekiyor. 

3- Mama Seçimi

Yaşlandıkça köpekler bazı vitaminlere daha fazla ihtiyaç duyar. Bu yüzden yaşlı köpeklere özel üretilen mamalar kullanmanız köpeğinizin daha sağlıklı olmasına yarar. Aynı zamanda mama seçiminde köpeğinizin diş sağlığını da göz önünde bulundurmalısınız. 

Yaşlı köpeklerin bakımına dair bilgileri sizler için derledik. Sevimli dostlarımıza uzun, sağlıklı, mutlu ömürler diliyoruz. Evcil hayvanların bakımına dair daha çok bilgi için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe ne demek