Blog

Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Olmalı?

Muhabbet kuşu bakımı evcil olan her canlı gibi özen gerektirir. Muhabbet kuşları  renkleriyle, sesleriyle ve insanlara olan uyumlarıyla dikkat çekiyor. Pek çok kişinin evde baktığı bu kuş türü kendi içinde de türlere ayrılıyor. 

Doğal yaşam alanı Avustralya olarak bilinen canlıların evde bakımı için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Muhabbet kuşlarını sahiplendikten sonra onların keyifli ve huzurlu bir yaşam sürebilmeleri için yapılması gerekenleri bir araya getirdik.

Muhabbet Kuşu Türleri:

  • Açık Yeşil Muhabbet Kuşları
  • Albino Muhabbet Kuşları
  • Gök Mavi Muhabbet Kuşları 
  • Gri kanat Muhabbet Kuşları 

Muhabbet Kuşu Kafesi

Muhabbet kuşlarının kafesi rahat vakit geçirebilecekleri büyüklükte olmalıdır.  

Küçük kafesler hareket etmelerini zorlaştıracağı için küçük olmamalıdır. Daha rahat hareket edebilecekleri için genelde dikdörtgen formdaki kafesler tercih edilir. 

Kafesin üst bölümüne yerleştireceğiniz bir tünek kafesin tüm tabanı yerine bir bölgesine tuvaletini yapmasına sebep olur. 

Ayrıca kafesin evin içindeki konumu da önemlidir. Yapıları itibarıyla soğuğa karşı dirençleri düşüktür. Bu sebeple kış aylarında evinizin balkonu gibi soğuk bölgelerde bırakmanız sağlığı açısından tehlikeli olacaktır. Aynı şekilde çok sıcak ortamda bulunmaları da zararlıdır.

Muhabbet Kuşu Kafes Temizliği

Muhabbet kuşu bakımı konusunda en önemli detaylardan bir tanesi kafes temizliğidir.

Muhabbet kuşları sık dışkılayan canlı türleri arasındadır. Yaklaşık 15-20 dakikada bir dışkılama ihtiyacı duyarlar. Yem artıkları ve su damlaları da kafesin tabanının kolayca kirlenmesine neden olur. 

Muhabbet kuşunun daha hijyenik bir ortamda yaşamına devam etmesi sağlığı açısından çok önemlidir. Bu sebeple her gün kafesin temizlenmesi ve haftada bir gün su ve sabun yardımıyla dezenfekte edilmesi gerekir.

Ayrıca yem ve ve su kapları da her gün temizlenmelidir.

Muhabbet Kuşu Yem Tercihi

Muhabbet kuşunuzun sevdiği bir yem markasını veya çeşidini deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. Ayrıca kuş yemi haricinde bazı yiyeceklerde tüketebilir. Tuzsuz ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler. Marul, elma, armut, havuç gibi yeşillikleri de tüketebilir. 

Ancak bazı durumlarda kuşa bazı yiyecekler iyi gelmeyebilir. Bu sebeple ilk etapta çok az miktarlarda verilerek gözlemlenmesi uygun olacaktır.

Muhabbet Kuşu Sağlığı 

Her canlı gibi sağlık açısından bir problem olup olmadığını anlayabilmek için en doğrusu düzenli olarak bir uzman kontrolüne başvurmak olacaktır. Muhabbet kuşlarının üreme dönemleri hassas dönemler olduğundan veteriner hekim kontrolü altında tutulması sağlık açısından daha güvenli olacaktır. 

Muhabbet kuşlarının konforlu yaşayabilmeleri için 2 erkek kuş veya 1 erkek 1 dişi kuşun aynı kafeste olması uygun olurken, 2 dişi kuşun aynı kafeste olması uygun değildir.

Bugün muhabbet kuşu bakımı hakkında bilinmeyen ve dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için derledik.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe ne demek