Blog

Kedilerde Obezite Sorunu

Kedilerde obezite sorunu, özellikle kısırlaştırma ameliyatından sonra sıkça rastlanan bir hastalıktır. Vücutta yağ oranının aşırı düzeyde olması kedinizin yaşamını olumsuz etkilemekte, birçok sağlık sorununa neden olmaktadır.

Sevimli dostunuzun yağ oranının fazla olması durumunda; kemikleri, eklemleri, akciğeri ve sindirim sistemi dahil olmak üzere vücudundaki birçok bölge olumsuz etkilenecektir. Peki ya sevimli dostumuzun obez olduğunu nasıl anlarız?

Kedilerde Obezite Belirtileri

Kedinizin hareketsiz olması, 5-10 yaş grubu arasında olması, çok yemesi obez olma ihtimalini artıracaktır.

  • Hareket etmekte güçlük
  • Hareket etmek istememe
  • Fazla kilo alımı
  • Bedeninin fazla yağlı olması
  • Vücut kontrolünde değerlerin normalin üzerinde çıkması

Kedilerde Obezite Nasıl Belirlenir

Kedilerde obezite hastalığının olup olmadığını anlamak için, kedilere özel tasarlanmış olan vücut ağırlığı rehberine bakılıp, kilo durumuyla ilgili bir karara varılımalıdır.

  • İdeal vücut ağırlığının %10-%20’si aralığında fazlası olan kedi şişman kabul edilir. 
  • İdeal vücut ağırlığının %20’sinden daha fazla kiloya sahip olan kediler ise obez olarak kabul edilir.

Kedilerde Obezite Tedavisi

Kedilerde obezite sorunu tedavisinde öncelikle kilo kaybına odaklanılır. Kedinizin aldığı kalori, yaktığı kaloriden az olmalıdır. Veterineriniz buna yönelik bir beslenme programı hazırlayacaktır. Bu uzun vadeli programa uymak zor olsada sevimli dostunuzun sağlığı için oldukça dikkat etmelisiniz. 

Protein ve lif bakımından zengin ancak yağ oranı düşük ürünleri tercih ederseniz, kedinizin metabolizması hızlanır, tokluk hissi ve enerji tüketimi artacaktır.

Obez Kediler Nasıl Zayıflatılır

Kedinizin zayıflaması için mama kabında mama bırakmamanız gerekmektedir. Mama kabının sürekli dolu olması sevimli dostunuzun sürekli mama yemesine neden olacaktır, bu yüzden veterinerinizin söylediği vakitlerde belirli miktarda mama koymanız kedinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

Kediler lazer ışıklara, hareketli oyuncaklara dayanamaz. Ona böyle oyuncaklar almanız hareket etmesi açısından faydalı olacaktır. Kedinizin hareket etmesini artırmak için, evin belirli yerlerine mama saklayıp kalori yakmasını sağlayabilirsiniz. Kedi tasması almanız da sevimli dostunuzla yürüyüşe çıkıp, kalori yakmasına neden olacaktır.

Kilolu Kedimi Ne Kadar Beslemeliyim

Kedinizin kilo vermesi için onu olduğu kiloya göre değil, olması gereken kiloya göre beslemelisiniz. Kedinizin ideal kilosunu öğrenmekle işe başlayıp öğünlerini buna yönelik düzenlemelisiniz. Kediniz 6 kiloysa ancak ideal kilosu 4 kiloysa , onu 4 kilo olan kediler için önerilen miktarda beslemelisiniz.

Kediler Kısırlaştırıldıktan Sonra Kilo Alır mı

Kısırlaştırılma ameliyatı doğrudan kilo aldırmaz ancak ameliyattan sonra kedinize önceki mamasını vermeniz kilo almasına neden olacaktır. Sevimli dostunuzun kilo almaması için; mamasını değiştirip, kısır kediler için olan mamalardan birine geçiş yapmalısınız. 

Obez Kediler Ne Kadar Yaşar

Kedilerin ortalama ömrü 12-18 yıldır. Kedinizin obez olması durumunda ise ömrü oldukça kısalmaktadır. Obez kedilerin yaşam süresi, obez olmayan kedilere göre 10 sene daha kısa olmaktadır.

Kedilerde obezite sorununa dair bilgileri sizler için derledik. Sevimli dostlarımızın sağlığına ilişkin daha çok bilgi için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe ne demek