Blog

Kedilerde Fip Hastalığı Nedir?

Kedilerde Fip hastalığı, kedilerin koronavirüsü olarak da bilinir. Tıpkı insanlar gibi kediler de çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Evcil dostlarımızın sağlığı için periyodik olarak veteriner kontrollerine gitmek oldukça önemlidir.

Yaşanan teknolojik gelişmeler ışığında insanlarda ölümcül birçok hastalığın tedavisi bulunduğu gibi hayvan dostlarımız için de çeşitli tedaviler geliştirilmiştir. Ancak tedavisi zor olan ve dikkat edilmesi gereken belli başlı kedi hastalıkları da vardır. 

Kedilerde Fip hastalığı, genelde tüm evcil kedilerde görülebilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir. 2 yaşın altındaki kedilerde daha sık görülen bu hastalık, daha büyük kedilerde de görülebilir. Ölümle sonuçlanabilen bu virüsü, kontrol altına almak oldukça zordur.

Koronavirüsün semptom oluşturabilecek çoğunluğa ulaşması ve vücutta sıvı birikmesiyle oluşur. Genelde stres gibi bağışıklığı düşüren durumların sonucu oluşur. Özetle bağışıklık düştüğünde koronavirüs vücutta istediği çoğunluğa ulaşır. 

Kedilerde Fip Hastalığı Belirtileri

Çoğu organ üzerinde olumsuz etkisi olan hastalık, genelde dışkı ile yayılır. Evcil kedilerin büyük çoğunluğunun başına gelen bir sağlık problemidir. Koronavirüsün %10’u ile %2’si ilerleyip Fip hastalığına dönüşür. Kediler Fip  olmasa bile koronavirüsü atlatmak için takviye almaya ihtiyaç duyabilir.

Kedilerde görülen Fip hastalığı belirtilerini sizin için sıraladık:

  • Enerji düşmesi veya psikolojik olarak daha negatif olması
  • Ateş 
  • Zayıflık 
  • Solunum güçlüğü
  • Burun tıkanıklığı 
  • Görme problemleri
  • Görme sorununa bağlı yürüme ve denge sorunu
  • Su birikmesiyle ilgili olarak karın, kalp bölgesinde şişlik
  • Halsizlik 

Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını kedinizde gözlemlediyseniz bir veterinere göstermeniz gerekebilir.

Kedilerde Fip Hastalığının Tedavisi Var mı

Bağışıkla ilgili çoğu rahatsızlık gibi Fip hastalığı da iki farklı yolla tedavi edilir.

  1. Virüsü öldürmeye yönelik tedaviler
  2. Bağışıklığı güçlendirmeye yönelik tedaviler.

Ancak kedilerde Fip hastalığının kanıtlanmış net bir tedavisi bulunmuyor. Veteriner hekimler, bu rahatsızlığa sahip kedilerde genellikle yaşam kalitesini artırmaya yönelik tedavi uyguluyorlar. Tedaviler genel olarak; sıvı tedavisi, vitem kürleri ve antibiyotiklerin kullanımından oluşuyor.

Kedilerde Fip Hastalığını Engellemek için Alınacak Önlemler

Kedinizin karşılaşabileceği diğer kediler ve açık havada karşılaşabileceği herhangi bir madde, Fip bulaşmasına neden olabilir. Bu sebeple kedinizin temiz bir ortamda olduğuna emin olun.

Kedinizi hijyenik olmadığını düşündüğünüz bir ortamda bulundurmayın. Diğer kedilerle aynı mama kaplarından beslenmesi, aynı kuma dışkılaması riski artıracaktır bu hastalığın görülme riskini artıracaktır. Aynı ev içerisinde fazla sayıda kedi beslemek riski artırır.

Bugün kediniz ve sizin için kedilerde görülen Fip hastalığı hakkında aydınlatıcı noktalara değindik. Sevimli dostlarımız hakkında daha çok bilgi için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe ne demek