Blog

Evde Kedi Beslemenin Zorlukları Nelerdir?

Evde kedi beslemenin zorlukları içeriğimize her kedi sahibinin bildiği bir gerçeği söyleyerek başlayalım: Kedi sahiplendiğinizde evinize sadece kedi almış olmazsınız, ailenize yeni birisi gelmiş demektir.

Her kedinin farklı bir karakteri vardır. Yavru bir kedi oyun oynamayı çok severken, yaşlı bir kedi oyun oynamaktan hiç haz etmeyebilir. Bir kedi balık yemeyi çok severken başka bir kedi balık yemekten nefret ediyor olabilir. Bu yüzden içeriğimizdeki maddeler kediden kediye göre değişebilmektedir.

Evde Kedi Beslemenin Kötü Tarafları

1. Çok tüy dökerler

Birçok insanın kedi sahiplenmek istememe nedenlerinin başında kedilerin çok fazla tüy dökmeleri gelir. Evin her yerinde gezen kedilerin tüy dökmesi demek evin çoğu yerinin tüy olması demek. Tüye ve toza alerjiniz varsa kedi sahiplenmek sizi oldukça zorlayabilir. 

Tüy dökümünün ilkbahar ve yaza doğru artması normaldir. Bu zamanlarda canlılar sıcak havaya adapte olabilmek için tüy dökerler. Normalden fazla tüy dökülmesi durumunda veteriner hekime sevimli dostunuzun bu sorunundan bahsedip, kontrol ettirmelisiniz. Kedinizde vitamin eksiklikleri, sağlık sorunları olabilir. 

2. Evden kaçabilirler

Kediler oldukça meraklı canlılardır ve meraklarına yenik düşüp başlarını derde sokma ihtimalleri hiç de düşük değildir. Bazen saatlerce arayıp bulamazsınız, günün sonunda koltuğunuzun altında bir delik olduğunu ve kedinizin oradan çıktığını görebilirsiniz.

Bu kadar meraklı canlıların camdan gördükleri dışarıyı merak etmeyeceklerini düşünürsek fazla iyimser düşünmüş oluruz. Dışarı çıkacağınız zaman istediğiniz kadar sessiz olun, kediler bunu hisseder ve kapının önüne ışınlanır. Her sabah evden çıkarken kedinizi apartman merdivenlerinde yakalamaya çalışabilirsiniz. 

3. Tırmalayabilir veya ısırabilirler

Özellikle yavru kedilerde gördüğümüz bu problemin birkaç sebebi olabilir. Kediniz tırmalamayı ve ısırmayı oyun sanıyor olabilir. Sevimli dostunuzu hırpalayarak seviyorsanız, ona gösterdiğiniz şekilde karşılık vermesi de oldukça normal olacaktır. 

Yavru bir kedinin uysallaşma ihtimali olgun bir kedinin uysallaşma ihtimalinden daha yüksektir. Kediniz yavruysa saldırganlığı huy haline getirmeden sevme şeklinizi değiştirmenizi öneririz.

Kediler karınlarına, kuyruklarına dokunulmasından hiç haz etmez, dokunduğunuzda saldırganlaşabilir, zarar verici olabilirler. Sevmedikleri bölgelerine dokunuyorsanız bunu tehdit olarak algılayıp ısırma ve tırmalama gibi davranışlara başvurabilirler.

4. Maddi açıdan zorlayabilirler

Kedi beslemek oldukça maliyetli olabilir.. Veteriner kontrolleri, her ay düzenli yapılacak aşıları, mama ve diğer ihtiyaçları derken bütçeniz sıkıntıya girebilir. Kedi sahiplenmeden önce bütçe planlaması yapmak mantıklı bir karar olacaktır.

Cins kedilerde masraflar daha da artmaktadır. Bünyeleri güçsüz olan bu kediler, sıklıkla hastalanıp bütün maaşınızı veterinere yatırmanıza neden olabilir. Cins kediler diğer kedilere göre daha seçicidir. Verdiğiniz mamaları beğenmeyip siz farklı mamaya geçene kadar hiçbir şey yemeyebilirler.

5. İlgi beklerler

Kediler oldukça sırnaşık canlılardır. Olmadık zamanlarda sevmenizi, ilgi göstermenizi, oyun oynamanızı bekleyebilirler. İlgiyi sevmeleri ne kadar hoş gibi görünsede her zaman hoşunuza gitmeyebilir. İstenilen ilgiyi alamama durumunda depresyona girebilirler.

Düşünsenize bütün gün çalışmışsınız, bir an önce eve gidip mışıl mışıl uyumak istiyorsunuz ama kedinizin sizinle oyun oynamak isteme ihtimalini unutmuşsunuz ya da yarın çok önemli bir sınavınız var sabahlayıp sınava çalışmayı planlıyorsunuz, sonra kediniz geliyor. Onu sevmenizi istiyor ve istediği ilgiyi alana kadar yanınızdan asla gitmiyor!

6. Kıskançtırlar

Kediler oldukça kıskanç canlılardır. İlginin hep kendi üzerlerinde olmasını isterler ve bunu çoğunlukla başarırlar. Başaramadıkları durumlarda ise kötü sonuçlar ortaya çıkabilir!

Diyelim ki eve ikinci bir kedi almaya karar verdiniz, yeni sahipleneceğiniz kediye oldukça ısındınız ve eve götürmeye karar verdiniz. Peki ya evin sahibi olduğunu düşünen, sizi paylaşmak istemeyen ilk kediniz de yeni kedinize sizin kadar ısınacak mıdır? Muhtemelen iki kedinin birbirine alışma sürecinde birçok problem olacaktır. 

Kedinizin eve başka bir kedinin gelme durumunda size küsmesi, depresyona girmesi oldukça olasıdır.

Evde Kedi Beslemeyi Kolaylaştıran Yöntemler

Kedinizin tüy dökmesini en aza indirmek için kaliteli, yaşına uygun mamalar tercih edebilirsiniz. Düzenli taramanız, tıraş yaptırmanız, aşılarını aksatmamanız tüy dökümünü önemli ölçüde azaltacaktır. Tüyden hiç hoşlanmıyorsanız tüysüz kedi sahiplenmeyi tercih edebilirsiniz.

Kedinizin saldırmasının önüne geçmek için oyun oynarken elinizi ısırdığında yüksek sesle bağırıp elinizi geriye çekin ve oyunun bittiğini anlasın diye onun olmadığı bir odaya gidin. Kediniz her ısırdığında bunu yaparsanız oyunun ısırdığı için bittiğini anlayacak ve ısırma huyuna son verecektir.

Sevimli dostunuzun eşyalarınıza zarar vermesinin önüne geçmek için kulaklığınızı, kablonuzu kedinizin ulaşamayacağı bir yere koyabilirsiniz ancak perdelerinizi ve koltuğunuzu kedinizden saklamanız pek mümkün değil. Eşyalarınızın zarar görme durumunu en aza indirmek istiyorsanız sevimli dostunuzun tırnaklarını düzenli olarak kesmekte fayda var.

“Evde Kedi Beslemenin Zorlukları” yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Her ne kadar kedi beslemenin zorluklarından söz etmiş olsakta kimsenin sizi sevimli dostlarımız kadar çok sevemeyeceği de bir gerçek.

Onlar bütün gün sadece sizi beklerler. Sevimli dostlarımıza evinizi açarak koşulsuz bir sevgiyi tadabilir ve bir cana rahat bir hayat vermenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe ne demek