Blog

Barınaktan Nasıl Köpek Sahiplenilir?

Barınaktan köpek sahiplenmek hayvan sahiplenmek isteyenlerin pek de tercih ettiği bir yöntem değildir. Çoğu insan kendilerine en uygun karakterde bir cins köpek sahiplenmek ister. Çoğu kişi barınaktan bir köpek sahiplenmeye tedirgin yaklaşır ve olumsuz bakar. 

Bu yazımızda barınaklar hakkındaki yanlış bilinen doğruları açıkladık. Hayvan sahiplenmek ve barınaklar hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan bu yazı tam sana göre. 

Neden Barınaktan Bir Köpek Sahiplenilmeli?

Köpek sahipleneceklerin barınaktan sahiplenmesi aslında çok önemli. Türkiye’deki hemen hemen her barınak dolu ve gün geçtikçe de barınaklardaki hayvan sayısı artıyor. Bilinçsizce köpek sahiplenen insanlar çeşitli bahanelerle ailesine yeni bir üye olarak sahiplendikleri köpekleri sokağa atıyor, kontrolsüz şekilde çiftleştiriyor, barınaklara terk ediyor. 

Cins köpek üreticileri de ticaret için köpek üretmeye devam ediyor. Bu yüzden de barınaklarda ailesi tarafından terk edilmiş hayvan sayısı durmadan artıyor. Barınaktan köpek sahiplenmek demek aslında bir köpeğin hayatını kurtarmak demektir. Acı gerçek şu ki barınaklarda hayvanlara sandığımız kadar iyi koşullarda bakmıyorlar.

Köpekler barınaklara bırakıldıklarında derin yalnızlık çekiyorlar. Sürekli ağlarlar ve ailesinin kendisini almasını bekler. Çok kalabalık barınaklarda hastalık oranı çok yüksektir ve bu nedenden dolayı çok fazla köpek hastalanıyor.

Aynı kafeste çok sayıda köpeğin bulunduğu pek çok barınak var. Yetersiz beslenme, diğer köpekler tarafından saldırıya uğrama, üşütme, solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle barınaklarda hayatını yitiren köpek sayısı gitgide artıyor. Barınaklarda yer açmak için de kimi zaman sahip bulamayan köpekler acı şekilde uyutuluyor. Özellikle yavru köpekler için tehdit çok daha büyük. 

Cins bir köpek sahiplenmek istiyorsanız barınaklardan da sahiplenebileceğinizi unutmayın. Sokağa ve barınaklara terk edilmiş büyük ve küçük ırklarda çok sayıda köpek bulunuyor. Barınaktan hayvan sahiplenerek hayvan ticaretini önlemiş, bir köpeğe yeni bir yuva ve ailenize yeni bir üye kazandırmış olursunuz. 

Barınaktan Hayvan Sahiplenirken Yapılması Gerekenler

Barınaktan köpek sahiplenmek çok kolaydır. Dostunuz için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. İlk olarak çevrenizde bulunan barınaklar hakkında bilgi almanız gerekiyor. İletişim bilgilerine de ulaştıktan sonra tercih ettiğiniz barınağa gidip yeni dostunuzu bulabilirsiniz. 

Prosedür gereği doldurmanız gereken bilgiler bulunuyor. Barınaklar teslim ettikleri canlının bulunduğu ortamın güvenli ve ona uygun olduğundan emin olmayı tercih ederler. Bu sebeple köpeğin standartlarını karşılayabileceğinizi teyit ederler.

İletişim ve adres bilgilerinizi de paylaştıktan sonra gönül rahatlığıyla yeni dostunuzla evinize gidebilirsiniz. Sevgiye ve aileye muhtaç köpekleri sevindirmek işte bu kadar kolay.  

Barınaktan Sahiplenilen Köpeğe Nasıl Davranılır?

Barınaktan yeni sahiplenilen köpekler ilk başlarda çok çekingen davranabilir veya ortamına alışamayabilir. Barınaktan köpek sahiplenmek hassasiyet gerektirebilir. Köpeğinizi zorlamak yerine ona biraz zaman tanıyın ve yeni ortama alışmasını sağlayın. 

Köpenizin geçmişi hakkında bilgi edinmelisiniz. Herhangi bir travmasının ya da korkusunun olup olmadığını bilmek onu zorlamamak ve strese sokmamak adına önemlidir. Köpeğin eve ilk geldiği anda etrafı tanımasına izin verin ve varsa tasmasını çıkarın.

Patili dostlarımız koklayarak bilgileri hafızaya atar. Bu nedenle de muhtemelen evin her köşesini koklayarak tanımaya çalışacaktır. Patili dostunuzu yeni insanlarla, hayvanlarla tanıştırmak için zorlamayın. Bu onu strese ve agresif tavırlara sokabilir. Bu yüzden yavaş yavaş sosyalleştirin. 

Köpeğin stresini azaltmak için ilk haftalarda toplam 1 buçuk veya 2 saat sürecek yürüyüşlere çıkarın ve dışarıda zaman geçirin. Bu şekilde çabuk yorulacak ve eve geldiğinde kolay şekilde uykuya dalabilecektir. 

Köpekler düzeni seven canlılardır. Düzensiz bir hayat ortamında kolayca gerilebilirler. Köpeğinizin size ve ortama rahat ayak uydurabilmesi için yemek saatlerini ve yürüyüş saatlerini planlayın ve bu düzene ayak uydurun, ödül mamaları verin. Bu teknik alışma süresini oldukça kısaltacaktır. 

Barınaktan köpek sahiplenmek hakkında yazdığımız yazının sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe ne demek